Belföldi szállások keresése

Részletes keresés >>>Szálláshely Ajánló

                        Figyelmébe ajánljuk...Úticél

    Látnivalók, kirándulóhelyek, leírások

Tapolca - tavasbarlang

Tavasbarlang: Közép-Európában egyedülálló látványosság, mely Tapolca szívében található. A barlangot a mészkő repedéseibe bejutó víz alakította ki, teljes hossza 3280 méter, mélysége a bejárattól számítva 16 méter.  A barlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben. 1912-ben elkészült a villanyvilágítás, és a barlangot megnyitották a látogatók előtt. A barlang a Nyirádon folytatott bauxitbányászat vízszintsüllyesztése miatt sokáig vízmentes volt, és le volt zárva. A bányászat befejezését követően azonban a karsztvíz szintjének helyreállítása után egy szakasza csónakkal ismét bejárhatóvá vált, és újra megnyitották az idegenforgalom előtt.

A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A szarmata mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után - 1998-tól újra lehet csónakázni.

A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a közel 100 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget. Erre a célra a másik ágat, az 1925-ben felfedezett kórházbarlangot használják.

A Tapolcai-tavasbarlang Kisfaludy Sándor utca 3. szám alatt található, a város központjából a Fő téren keresztül, a Kossuth Lajos utcán át közelíthető meg.

Kapcsolódó cikkünk:
Tapolca látnivalói, leírása >>>

Tapolcai szállások >>>

Tapolcai akciós szállásajánlatok >>>

Tapolcai éttermek >>>

Tapolcai szórakozóhelyek >>>

Tapolcai egyéb vendéglátóhelyek >>>

Tapolcai fürdők, uszodák, welness helyek, élményfürdők >>>           

Médiaajánlat/hirdetés      Szállás regisztrálása      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szálláshely Ajánló - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.