Belföldi szállások keresése

Részletes keresés >>>Szálláshely Ajánló

                        Figyelmébe ajánljuk...Úticél

    Látnivalók, kirándulóhelyek, leírások

Tapolca - látnivalók, leírás

Tapolca a Balaton-felvidék nyugati szélén, a Tapolcai-medence közepén helyezkedik el. A várost körülölelik a Tapolcai-medence bazalthegyei.

Legrégebbi településnyomát az i. e. 5500–i. e. 4500 közötti Starcevo-Kőrös kultúrához tartozó újkőkori ház maradványait tárták fel 1987-ben a Templomudvarban.

A rómaiak által az 1–4. században épített 6 méter széles, kőből készült utak a város több pontján is megtalálhatóak.

Először 1182 körül említik, amikor III. Béla király udvari papjának adományozott egy berket Tapolca és Keszi között.  II. András király 1217 körül Turul ispánnak adományozta a területet, ekkor a neve: Turultapolcza lett. Az ekkor épült kúria és román stílusú templom nyomai megmaradtak. 1346-ban ismét királyi birtok, s az egyik oklevél szerint 1347-ben Nagy Lajos király a mai Városlődön lévő karthauzi kolostor szerzeteseinek adományozta, akik egyik birtokközpontjává fejlesztették a mezővárost.

A karthauziak a 15. század közepén az udvarházukat fallal és védművekkel vették körül. A török hadak az 1554 évi hadjáratukban elfoglalták a várost.

A 17. században ismét kiépítették a védelmi rendszert a városkában, amikor az a veszprémi püspök tulajdona lett. Mezővárosi rangját 1871-ben elvesztette, ennek ellenére gyorsan fejlődött.

1891-ben megépítették a Tapolca–Sümeg, 1903-ban a Tapolca–Keszthely és 1909-ben a Tapolca–Budapest vasútvonalat, ami nagy jelentőségű volt a város polgárosodásában. Számos közintézmény települt a városba, ami járási székhely lett.

A környéken kialakított szőlőültetvény telepítések is elősegítették a fejlődést. Tapolcán 1925-ben 25 nagykereskedő tevékenykedett, akik közül 15 a bor kereskedelmével foglalkozott

1966. március 31-én a települést ismét várossá avatták, és még ebben az évben a bakonyi bauxitbányászat központja lett. A város a Balaton-felvidék jelentős ellátásszervező kisvárosává vált.

Látnivalók:

  • Malom-tó
  • Tapolca városközpontja
  • Fő tér
  • Szentháromság-szobor
  • Protestáns templom
  • Trianon Emlékmű
  • Városi Múzeum
  • Marton László (szobrász) számos köztéri alkotása, köztük a Kiskirálylány, valamint a Marton Galéria állandó kiállítás

Kapcsolódó cikkünk:
Tapolcai Tavasbarlang>>>

Tapolcai szállások >>>

Tapolcai akciós szállásajánlatok >>>

Tapolcai éttermek >>>

Tapolcai szórakozóhelyek >>>

Tapolcai egyéb vendéglátóhelyek >>>

Tapolcai fürdők, uszodák, welness helyek, élményfürdők >>>           

Médiaajánlat/hirdetés      Szállás regisztrálása      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szálláshely Ajánló - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.