Belföldi szállások keresése

Részletes keresés >>>Szálláshely Ajánló

                        Figyelmébe ajánljuk...Úticél

    Látnivalók, kirándulóhelyek, leírások

Nyíregyháza - látnivaló, leírás

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, az ország hetedik legnagyobb városa, mintegy 120000 lakossal.

Nyíregyházát 1209-ben említik először, ekkor még Nyír néven. 1236-ban már temploma is van a településnek, innen kapta nevének második felét. A török hódoltság idején a várost sokan elhagyták, helyükre az 1600-as évek első felében hajdúkat telepítettek be, hajdúvárosi rangot szerez.

A Rákóczi-szabadságharc után a város népessége növekedésnek indult. A növekedés még jobban megindult, mikor 1786-ban a város mezővárosi rangot kapott és négy vásárt tarthatott évente. 1837-ben különleges királyi kiváltságot kapott. A város egyre inkább virágzásnak indult, új városháza és kórház épült, iskolák alapultak, a közeli Sóstón fürdő és vendéglő üzemelt.

A 19. század második felében Nyíregyháza tovább urbanizálódott: 1858-ban az épülő vasútvonal elérte a várost, rengeteg új épület épült – színház, távírda, posta- és pénzügyi palota –, majd elindult a villamosközlekedés is. Nyíregyháza 1876-ban Szabolcs megye székhelye lett.

Az 1960-as évektől a város folyamatosan fejlődik. Napjainkban Nyíregyháza fontos kulturális és oktatási központ, és Debrecen mellett az Észak-Alföldi régió másik legfontosabb városa.

A mai Nyíregyházára ellátogatók nem csak a Sóstógyógyfürdőben gyönyörködhetnek és mártózhatnak meg a Sóstói Parkfürdő vagy az Aquarius Élményfürdő gyógyhatású termálvizében, de megtekinthetik az európai hírű Nyíregyházi Állatpark lakóit, vagy ellátogathatnak a Sóstói Múzeumfaluba, ahol a megye tájegységeinek népi építészetét tekinthetik meg. Méltán híres a Tuzson János Botanikus Kert a Nyíregyházi Főiskola területén, de érdemes időt szánni a Városi Galéria, vagy a Jósa András Múzeum állandó és időszakos kiállításaira is. A belváros gyönyörű épületei között a Városháza és a Megyeháza ma is eredeti pompájukban láthatók. A belvárosi séta hangulatát meghatározzák a köztéri alkotások, parkok és pihenőhelyek, kávéházak bősége. A Móricz Zsigmond Színház hírneve országos szintű. Minden évben vonzza a látogatókat a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, a VIDOR Fesztivál, amely az ország egyik legnagyobb színházi és szabadtéri fesztiválja. A számtalan sport és szórakoztató rendezvény mellett kétévente kórusfesztiválnak és néptánc fesztiválnak is otthont ad Nyíregyháza.

A szabadtéri programokat, kirándulásokat kedvelőket várja a Bujtosi Tó és Városliget, az Erdei Tornapálya valamint a 320 hektáros Sóstói Parkerdő

Kapcsolódó cikkeink:
Nyíregyházi Állatpark - Sóstó Zoo >>>

 

Nyíregyházai szállások >>>

Nyíregyházai akciós szállásajánlatok >>>

Nyíregyházai éttermek >>>

Nyíregyházai szórakozóhelyek >>>

Nyíregyházai egyéb vendéglátóhelyek >>>

Nyíregyházai fürdők, uszodák, welness helyek, élményfürdők >>>           

Médiaajánlat/hirdetés      Szállás regisztrálása      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szálláshely Ajánló - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.