Belfldi szllsok keresse

Rszletes keress >>>Szllshely Ajnl

                        Figyelmbe ajnljuk...Úticél

    Ltnivalk, kirndulhelyek, lersok

Miskolc-Lillafred

Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) közigazgatási szempontból Miskolc része. Turisztikai szempontból jelentősége kiemelkedő; látványosságai közé tartoznak a Palotaszálló, valamint a lillafüredi vízesés.

Miskolc belterületétől több kilométerre helyezkedik el. A város egyik legmagasabban fekvő része, a Bükk hegységben, a Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál.

Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt

Látnivalók Lillafüreden

Palotaszálló: 1927 és 1930 között épült Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban. A szálló egyik étterme a közelmúltban reneszánsz étteremmé átalakított Mátyás-terem, ólomüveg ablakai a történelmi Magyarország várait ábrázolják. Az épülettől a Szinva-források felé hatalmas park terül el, botanikai ritkaságokkal.

Függőkert: A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, és ennek megerősítésére egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút: Az erdészet épített 1920-tól kisvasutat, elsősorban teherszállítási céllal. Jelenleg turisztikai célokra használják. Indulási állomása Miskolcon, a Kilián városrészben van, és Garadnáig közlekedik, télen fűtött kocsikkal. Lillafürednél két alagút található a vasútvonalon.

Lillafüredi tanösvény: A Szinva völgyében a patak jobb partján, illetve helyenként a hegyoldalban vezető tanösvény a Palotaszálló alól, az Anna-barlangtól indul.

Barlangok: Az Anna-mésztufabarlang mészkövei növényi mintákat őriznek, kialakulása miatt világritkaság.
Az István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, látnivalói a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem. Egyes termeiben légzőszervi betegeket gyógyítanak.
A Szeleta-barlang Lillafüredről egy emelkedőn közelíthető meg. Kadić Ottokár feltárása alatt több százezer éves pattintott kőeszközöket találtak.

Hámori-tó: A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség.

Herman Ottó emlékház: Herman Ottó élete végén gyakran időzött gyermekkora színhelyén, Pele-lak nevű üdülőjében, amely ma emlékháza.

Kapcsolódó cikkeink:
Miskolc - látnivaló, leírás >>>
Miskolctapolcai Barlangfürdő >>>

Miskolc-Lillafredi szllsok >>>

Miskolc-Lillafredi akcis szllsajnlatok >>>

Miskolc-Lillafredi ttermek >>>

Miskolc-Lillafredi szrakozhelyek >>>

Miskolc-Lillafredi egyb vendglthelyek >>>

Miskolc-Lillafredi frdk, uszodk, welness helyek, lmnyfrdk >>>           

Mdiaajnlat/hirdets      Szlls regisztrlsa      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szllshely Ajnl - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.